Skårlufter redder store mængder våd halm

Erik Poulsen, Dansk Halm med sin Fransgård skårlufter i samtale med direktør Jens Ploug, Fransgård Maskinfabrik A/S.


Så klar er meldingen fra formand Erik Poulsen fra foreningen Dansk Halm. Foreningen repræsenterer halmproducenter i Danmark, og medlemmerne arbejder hvert år for at bjærge så meget halm som muligt af høj kvalitet, hvilket vil sige tør og ren halm uden svampesporer. Vi møder Erik Poulsen med hans Fransgård-skårlufter på en af hans 300 hektar marker til en snak om halmbranchens udfordringer og muligheder i fremtiden.


”De seneste års stadigt vådere klima har øget udfordringerne til netop at få bjærget tør halm”, forklarer Erik Poulsen, Dansk Halm og fortsætter: ”Derfor skal der gøres en ekstraordinær indsats for at få bearbejdet halmen, så den tørrer hurtigere. Jeg har selv løst problemet med en skårlufter. Selv halm på en sammenkørte forager kan tørres og anvendes, og det kræver kun en almindelig traktor, en skårlufter og en person. Mere skal der ikke til.”


Der er ingen tvivl om, at klimaforandringer med større mængder nedbør stiller halmproducenter overfor store udfordringer, da kunderne efterspørger tørt og ren halm. Erik Poulsen forklarer, at hans erfaringer gennem det seneste år viser, at skårlufteren er en meget effektiv investering. Den har reddet store mængder våd halm.


”Maskinen er effektiv til at løfte halm op fra jordoverfladen, hvilket gør, at sten og andre urenheder falder fra halmen”, fortæller Erik Poulsen og uddyber: Når halmen bliver løftet op og luftet, tørrer den hurtigere, hvilket minimere svampesporer. Det er en klar fordel, da det øger værdien af halmen med op til flere %-enheder, når den sælges til f.eks. produktion af Bioethanol og præbiotika eller halmværkerne.”


Erik Poulsen er overbevist om, at tidligere års tendens med at fremavle kornsorter, der producerer så lidt halm som muligt, bliver erstattet af det modsatte: nemlig at producere endnu mere halm. Den stigende efterspørgsel af biomasse til CO2-neultral energiproduktion vil automatisk gøre det økonomisk mere attraktivt at øge produktionen af halmmassen.


Øgede miljøkrav til landbruget er også et område, hvor skårluftning kan være løsningen. Pr. 1. juli 2024 er det f.eks. ikke længere tilladt at anvende glyphosat til nedvisning (høsthjælp). Den uens modning af kornet, der så opstår, giver udfordring med at få tørret halmen. Det kan bearbejdning af halmen med en Fransgård-skårlufter til gengæld løse. Det har Erik Poulsen selv erfaret.


”Klimatilpasset halmproduktion bliver i fremtiden en stor guldgrube for landbrugssektoren, og med hjælp af maskiner, der let og enkelt kan hjælpe med at producere tør og ren halm, ser jeg på branchens vegne meget positivt på de kommende år,” slutter Erik Poulsen.


På Agromek 2024 i Herning præsenterede Fransgård Maskinfabrik A/S en prototype på en ny og bredere skårlufter. Modellen imødekommer et ønske fra halmproducenterne, der har efterspurgt en bredere model, der bedre håndterer de store og brede halmskår.




Ønskes yderligere information?


Kontakt administrerende direktør Jens Ploug Fransgård Maskinfabrik A/S

jp@fransgard.dk


Tlf. 98 63 21 22


Kæderydder FKR-152 har indbygget en kombination af funktioner, der gør den meget fleksibel.
Af Jens Ploug 1. oktober 2020
Kundeønsker, specielt fra det skandinaviske marked, har endnu engang skabt et unikt produkt baseret på erfaring fra eksisterende, gennemprøvede kæderydder-modeller.